Składniki (4 osoby): 1 kaczka (2,400 kg),
4 jabłka,
2 pomarańcze,
1 pęczek rozmarynu
Marynata: 2 łyżki miodu gryczanego,
100 ml oliwy extra vergine,
1 łyżka musztardy Dijon,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
50 g suszonego rozmarynu,
8 g suszonego majeranku,
sól morska, świeży pieprz
Sos karmelowy: 200 g białego cukru,
50 g masła,
200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka cuminu,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka świeżego pieprzu
Kaczkę za pomocą pęsety oczyszczamy z resztek piór, dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy i smarujemy nią kaczkę (zarówno z zewnątrz jak i w środku). Wkładamy na dobę do lodówki. Nieobrane jabłka oraz pomarańcze kroimy w ćwiartki. Trzy jabłka oraz 3 gałązki rozmarynu wkładamy w środek kaczki i spinamy wykałaczkami. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego brzuchem do góry a wokół układamy pozostałe owoce. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra i dół, termoobieg) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny co 15 minut polewając ją i owoce powstałym sosem. Jeżeli pod koniec pieczenia skórka będzie już wystarczająco przypieczona, nakrywamy górę folią aluminiową. Pod koniec pieczenia przygotowujemy sos. Cukier wkładamy na suchą, rozgrzana patelnię. Czekamy aż się skrystalizuje, dokładamy masło i gdy składniki się połączą dodajemy sok z pomarańczy oraz mieszankę przypraw. Gotujemy do momentu aż sos będzie idealnie gładki, lecz nie redukujemy go za bardzo, gdyż po przełożeniu na talerz może nam błyskawicznie zastygnąć. Kaczkę po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut przed pokrojeniem. Układamy na talerzu z owocami i polewamy sosem karmelowym.
Najnowsze komentarze