MAKARON SOBA Z KREWETKAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Składniki (2 osoby): 10 krewetek,
100 g makaronu soba,
2 łyżki kiełków fasoli w zalewie,
1 papryka żółta mini,
po 1/3 zielonej, czerwonej i żółtej papryczki chili,
1 marchewka,
1 łyżka startego imbiru,
garść świeżego curry,
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
1 i ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sok z ½ limonki + 2 ćwiartki do przybrania,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
3 łyżki oliwy z oliwek,
50 ml wody,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i zalewamy zimną. Sos sojowy mieszamy z octem ryżowym, koncentratem pomidorowym, brązowym cukrem, sokiem z limonki i wodą do uzyskania dość gęstej konsystencji. Krewetki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą w kolejności dodajemy: imbir i czosnek, pokrojoną w paski paprykę, papryczki i marchewkę. Smażymy aż warzywa zmiękną lecz będą chrupiące. Dodajemy krewetki, smażymy po 2 minuty z każdej strony i wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy makaron. Wykładamy na talerze, dekorujemy curry, limonką i świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *