TARTA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki (6 osób): 1 opakowanie ciasta francuskiego,
200 g śmietany 12%,
150 g sera żółtego,
1 mały por,
5 pieczarek,
½ małej czerwonej cebuli,
8 plasterków szynki parmeńskiej,
1 garść rukoli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
świeży pieprz

Ciasto rozwijamy na blasze i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Przed nałożeniem farszu podpiekamy obciążone przez 10 minut w 200 stopniach. Pora kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę łączymy z porem, startym żółtym serem, gałką i ziołami prowansalskimi. Powstałą masą wypełniamy ciasto francuskie. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki szynki, cebulę pokrojoną w piórka, oprószamy świeżym pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy tarte około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *