SAŁATKA GRECKA Z CHILI

Składniki (2 osoby): 1 główka porwanej sałaty lodowej,
½ zielonego ogórka pokrojonego na ćwiartki,
10 pomidorków koktajlowych przekrojonych w pół,
15 czarnych oliwek,
150 g sera feta pokrojonego w kostkę,
¼ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
2 czerwone papryczki chili (posiekane dolne części),
posiekany szczypiorek do dekoracji,
oregano,
świeży pieprz

Dressing: sok z 1/2 cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka octu jabłkowego,
1 łyżka zimnej wody,
1/3 łyżeczki oregano,
1/3 łyżeczki bazylii,
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 czubata łyżeczka musztardy

Wszystkie składniki dressingu zamykamy w słoiczku, wstrząsamy i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki sałatki układamy w misce i posypujemy ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *