Składniki (4 osoby): około 1 kg zamrożonej ośmiornicy,
1 kartonik przecieru pomidorowego,
1 puszka pomidorów,
1 żółta papryka,
150 g czarnych oliwek,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
1 liść laurowy,
kilka kropli tabasco,
½ pęczka natki pietruszki,
oliwa z oliwek do smażenia,
sól morska, świeży pieprz
Do gotującej się wody z liściem laurowym i obraną cebulą w całości wrzucamy rozmrożoną i oczyszczoną ośmiornicę. Zanurzamy ją parę razy w gotującej się wodzie tak aby zahartować mięso przed właściwym gotowaniem. Gotujemy ją około 30 minut aż mięso zmieni kolor na ciemny. Następnie studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie do momentu aż się zeszklą. Następnie dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, oliwki w całości, przecier oraz pomidory i dusimy przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy, dokładamy ośmiornicę i gotujemy jeszcze parę minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze