ROSÓŁ Z KURY

Składniki (6 osób): 2 duże uda z kurczaka,
4 podudzia z kurczaka,
3,5 l wody,
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ selera, ½ pora, 1 liść kapusty, 1 pęczek natki pietruszki),
1 biała cebula,
6 ziaren ziela angielskiego,
3 listki laurowe,
1 łyżka soli morskiej,
10 ziarenek pieprzu,
natka pietruszki

Oczyszczone mięso wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy włoszczyznę, przyprawy i opaloną nad palnikiem cebulę. Gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na 10 minut. Wyjmujemy ugotowane mięso, włoszczyznę i przecedzamy wywar przez sitko. Podajemy z kawałkami mięsa, marchewką i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *