SZYNKA WIEPRZOWA PIECZONA Z PIECZARKAMI I ROZMARYNEM

Mięso tak delikatne, że rozpływa się w ustach…

Składniki (4-5 osób): 1,2 kg szynki wieprzowej,
500 g pieczarek mini,
1 duża biała cebula,
7 ząbków czosnku,
1 pęczek rozmarynu,
1 l bulionu drobiowego,
5 łyżek oleju,
sól morska, grubo mielony pieprz

Umyte i osuszone mięso nacieramy solą oraz pieprzem z każdej strony i obtaczamy w listkach rozmarynu (1/4 zostawiamy do obsypania całości przed pieczeniem). Wkładamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szynkę z każdej strony. Przekładamy do garnka żeliwnego. Dodajemy pokrojoną w grube piórka cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz resztę rozmarynu. Całość zalewamy gorącym bulionem i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni C (góra, dół) na 3 godziny. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Odstawiamy na 10 minut przed pokrojeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *