Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
5 kropli zielonego TABASCO,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/3 łyżki suszonej bazylii,
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 10 plasterków suszonego boczku,
8 sztuk pieczarek mini,
50 g sera ricotta,
1 garść listków bazylii greckiej,
70 g tartego sera mozzarella,
1 szczypta suszonego oregano,
świeży pieprz
oliwa do posmarowania blachy
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Posypujemy całość serem mozzarella. Na wierzchu układamy plastry suszonego boczku, plasterki pieczarek i ser ricotta. Obsypujemy rozmarynem i świeżym pieprzem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze