Składniki (3 osoby): 3 filety śledziowe,
1 awokado Hass,
½ średniej szalotki,
¼ małej czerwonej cebuli,
sok z 1 limonki,
skórka otarta z ½ cytryny,
1 łyżka majonezu roślinnego,
kilka listków natki pietruszki do dekoracji,
świeży pieprz
Filety śledziowe moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie, jeżeli są za słone. Osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i również kroimy w ten sam sposób. Zalewamy sokiem z limonki. Dodajemy również drobno pokrojoną szalotkę, czerwoną cebulę i skórkę otartą z cytryny. Doprawiamy do smaku świeżym pieprzem i delikatnie łączymy z majonezem. Przez obręcz nakładamy na talerze. Dekorujemy kawałkiem awokado i natką pietruszki.
Najnowsze komentarze