Składniki (1-2 osoby): 1 kg świeżych muli,
10 suszonych pomidorów,
1 duża szalotka,
1 mała czerwona cebula,
6 ząbków czosnku,
½ czerwonej i ½ żółtej papryczki chili,
100 g masła,
200 ml białego wytrawnego wina,
500 ml śmietanki 30%,
1 cytryna,
1 pęczek natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
W wysokim garnku na maśle oraz winie podsmażamy kolejno: szalotkę i czerwoną cebulę pokrojone w piórka, posiekany czosnek, chili i suszone pomidory pokrojone w paski. Gdy się zeszklą dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, ¾ posiekanej natki pietruszki i doprawiamy. Do gorącego sosu śmietanowego dodajemy oczyszczone mule (pozbywamy się tych popękanych i otwartych). Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut lub do momentu, gdy wszystkie się otworzą. W czasie duszenia parę razy potrząsamy garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą ilością natki i podajemy z ćwiartką cytryny.
Najnowsze komentarze