Składniki (2 osoby): 1 bakłażan (320 g),
2 pomidory rzymskie,
9 plasterków półtłustego sera feta,
5 łyżek oliwy extra vergine + do skropienia,
3 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Bakłażana kroimy pod skosem w 1-centymetrowe plastry. Za pomocą pędzelka smarujemy oliwą bakłażany z dwóch stron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i również kroimy w plastry. Układamy na bakłażanach. Na wierzchu kładziemy po kawałku sera feta, posypujemy posiekaną natką pietruszki, oprószamy świeżym pieprzem i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 40 minut.
Najnowsze komentarze