Składniki (6 osób): 1 porcja rosołowa z kaczki (skrzydła, szyja – 670 g),
4 uda z kurczaka (700 g),
1 włoszczyzna: 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ selera, ½ pora,
2 pęczki natki pietruszki,
1 czerwona papryczka chili,
1 garść suszonych podgrzybków,
1 duża biała cebula,
½ główki czosnku,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
20 ziarenek pieprzu,
4 litry wody,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka soli morskiej,
12 łyżek dowolnego makaronu
Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, opaloną na palniku cebulę oraz opalone ząbki czosnku, borowiki, chili i przyprawy. Gotujemy 3 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i marchewką.
Najnowsze komentarze