TATAR WOŁOWY

Składniki (2 osoby): 1 stek wołowy z rostbefu (300 g),
¼ małej czerwonej cebuli,
¼ małej białej cebuli,
½ średniej szalotki,
¼ pęczka szczypiorku,
1/3 czerwonej papryczki chili,
2 ogórki kiszone,
8 marynowanych podgrzybków,
1 żółtko,
1 płaska łyżka musztardy Dijon,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy olej, żółtko i drobno posiekaną szalotkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Przekładamy na deskę w 3-4 porcjach, dekorujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem, dwoma rodzajami cebuli pokrojonymi w piórka, posiekaną papryczką chili, marnowanymi podgrzybkami. Z boku za pomocą widelca tworzymy falę z musztardy. Całość oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *