RYBA PO GRECKU

Składniki (4 osoby): 500 g morszczuka,
870 g marchewki,
70 g korzenia pietruszki,
80 g selera,
1 por,
2 białe cebule,
180 g koncentratu pomidorowego,
olej rzepakowy do smażenia,
mąka pszenna do obtoczenia ryby,
2 listki laurowe,
3 ziela angielskie,
10 ziaren pieprzu,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz,
natka pietruszki do dekoracji

Kawałki ryby myjemy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z dwóch stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wykładamy nią dno naczynia, w którym będziemy podawać rybę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak żeby zakryć warzywa. Dodajemy 1 łyżeczkę soli morskiej, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. Pora kroimy w piórka, cebulę w drobna kostkę i również podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa układamy na usmażonej rybie, czekamy aż przestygną i całość chowamy na przynajmniej 1 dzień do lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *