CHRUPIĄCY KURCZAK W SOSIE CHILI

Składniki (4 osoby): 530 g filetu z piersi kurczaka,
400 g ryżu,
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
2 jajka,
mąka ziemniaczana do obtoczenia,
olej rzepakowy do smażenia,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
1 pęczek szczypiorku,
175 ml (200 g) sosu Tao Tao z limonką, kolendrą i chili,
175 ml (200 g) sosu Tao Tao chili czosnkowego,
sól morska

Mieszanka przypraw do kurczaka: 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej,
¾ łyżeczki brązowego cukru,
1/3 łyżeczki nasion gorczycy białej,
1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
1/3 łyżeczki crushed red pepper,
1 szczypta imbiru

Wszystkie przyprawy w ziarnach rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z pozostałymi. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Oczyszczone i osuszone mięso kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i wkładamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, mące ziemniaczanej i wkładamy na rozgrzany olej. Po usmażeniu przekładamy do miski z sosem chili. Podajemy z ryżem i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *