Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
Spód: 1/3 szklanki płatków owsianych,
90 g pełnoziarnistych ciastek owsianych z sezamem,
2 łyżki brązowego cukru,
110 g masła,
1/3 łyżeczki soli
Masa jagodowa: 400 g śmietankowego twarożku naturalnego,
220 ml śmietanki 30%,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
360 g jagód,
35 g żelatyny,
½ szklanki wody
Dekoracja: truskawki,
maliny,
borówka amerykańska
Ciastka kruszymy w misce, dodajemy płatki owsiane, cukier, sól i roztopione masło. Mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra, dół, termoobieg). Po wyjęciu studzimy. W wysokiej misce za pomocą miksera łączymy kolejno: ser, śmietanę, cukier, sok z cytryny a na sam koniec zmiksowane jagody. Żelatynę namaczamy przez 10 minut w wodzie, następnie podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Mieszamy aż osiągnie temperaturę pokojową i dolewamy do masy wciąż mieszając. Natychmiast wypełniamy tortownicę masą jagodową i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Najnowsze komentarze