Składniki (10 naleśników o średnicy 18 cm):
Masa na naleśniki: 1 jajko,
½ szklanki mąki,
½ szklanka mleka,
½ szklanki wody gazowanej,
3 łyżki oleju,
1 szczypta soli
Farsz: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
½ puszki kukurydzy,
170 g sera żółtego,
sól morska, świeży pieprz
Sos pomidorowy: 400 g pomidorów krojonych z puszki,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego krótko blendujemy i wkładamy do lodówki. Masę na naleśniki również łączymy za pomocą blendera na gładką masę. Smażymy na małej patelni cieniutkie naleśniki. Tuńczyka rozgniatamy widelcem, dodajemy kukurydzę i drobno starty ser żółty. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Farszem wypełniamy naleśniki, składamy na 4 części i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Podajemy z podgrzanym sosem pomidorowym.
Najnowsze komentarze