KREM POROWO-ZIEMNIACZANY

Składniki (6 osób): 4 duże pory,
550 g ziemniaków,
5 ząbków czosnku,
150 g masła,
4 łyżki śmietany 36%,
1 gałązka koperku,
sól morska, świeży pieprz

Rosół z kurczaka: 4 ćwiartki z kurczaka (1300 g),
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 2 małe pory, 1 pęczek natki pietruszki),
1 biała cebula,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
8 ziarenek pieprzu,
1 łyżka soli morskiej,
3 lity wody

Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę, opaloną na palniku cebulę i przyprawy. Gotujemy 1,5 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy z ognia na 10 minut, wyjmujemy mięso i warzywa (użyłam ich do krokietów) i odcedzamy. W osobnym garnku podsmażamy ma maśle pora pokrojonego w piórka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach warzywa zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około 20 minut do miękkości ziemniaków. Po przestudzeniu miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy, przelewamy na talerze, dekorujemy pokrojonym w paski porem, koperkiem i śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *