TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z JALAPENO

Składniki (2 osoby): 300 g polędwicy wołowej,
1 szalotka,
1 mała czerwona cebula + 2 krążki,
1 cm białej części pora,
1 gałązka szczypiorku,
2 podgrzybki marynowane,
1 łyżeczka kaparów,
1/3 czerwonej i 1/3 żółtej papryczki chili,
4 plasterki papryczek jalapeno,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
3 żółtka,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy olej rzepakowy i sezamowy, 1 żółtko, ½ porcji drobno posiekanej czerwonej cebuli oraz ½ porcji szalotki pokrojonej w piórka, posiekane papryczki i pora. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Mięso dzielimy na 2 porcje i przekładamy na talerze. Żółtka wkładamy w krążki cebuli a pozostałe dodatki układamy jak na zdjęciu. Całość oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *