KROKIETY DROBIOWE Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Składniki (11 sztuk): 500 g pieczarek,
160 g sera żółtego,
1 duża biała cebula,
2 bułki kajzerki,
4 jajka,
2 łyżki wazowe bulionu z kurczaka,
bułka tarta do obtoczenia,
olej rzepakowy do smażenia,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
sól morska, świeży pieprz,
sałata rzymska mini do dekoracji

Rosół z kurczaka: 4 ćwiartki z kurczaka (1300 g),
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 2 małe pory, 1 pęczek natki pietruszki),
1 biała cebula,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
8 ziarenek pieprzu,
1 łyżka soli morskiej,
3 lity wody

Masa na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka 2%,
3/4 szklanki wody niegazowanej,
3 łyżki oleju rzepakowego,
2 jajka,
sól morska

Wszystkie składniki masy naleśnikowej łączymy za pomocą blendera. Naleśniki smażymy na dużej rozgrzanej patelni w trakcie gotowania rosołu. Umyte mięso zalewamy zimną wodą z solą i zagotowujemy. Gotujemy około 30 minut co jakiś czas zdejmując szumowiny. Dokładamy obraną włoszczyznę, opaloną na palniku cebulę i przyprawy. Gotujemy 1,5 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy z ognia na 10 minut, wyjmujemy mięso i warzywa i odcedzamy. Gorące mięso od razu oddzielamy od skóry i kości i przekładamy do garnka wraz marchewkami, korzeniami pietruszki i selerem. Dokładamy kajzerki i zalewamy 2 łyżkami wazowymi bulionu. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Pieczarki kroimy i podsmażamy na gorącym oleju. Gdy puszczą wodę solimy i również przekładamy do garnka. Podsmażamy również pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zeszkli. Zawartość garnka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, starty na drobnych oczkach tarki ser żółty i doprawiamy solą morską i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszamy. Farsz mięsny układamy równomiernie na środku każdego naleśnika (około 1,5-2 łyżki). Naleśnik składamy po bokach a następnie od dołu do góry tworząc kopertę. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem przekrajamy po skosie na pół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *