KREM ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANY

Składniki (3 osoby): 200 g ziemniaków,
2 puszki kukurydzy,
750 ml bulionu z kurczaka,
1 łyżka masła,
3 łyżeczki gęstej śmietany 18%,
40 g startego imbiru,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
sól morska, świeży pieprz,
słodka papryka do dekoracji,
natka pietruszki do dekoracji

W garnku na maśle podsmażamy przez 10 minut pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę. Wlewamy gorący bulion i gotujemy około 25 minut do miękkości warzyw. Dodajemy pieprz cayenne i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i gorący przekładamy na talerze. Na każdy talerz kładziemy łyżeczkę śmietany, posypujemy słodką papryką i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *