Składniki (2 osoby): 8 skrzydełek z kurczaka,
2 ćwiartki limonki,
natka pietruszki do posypania
Marynata: 200 g pomidorów krojonych z puszki,
1 średnia biała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
1 łyżka oliwy extra vergine,
40 ml octu z czerwonego wina,
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Zielona salsa fresca: 1/3 pęczka szczypiorku,
½ pęczka pietruszki,
1/3 pęczka koperku,
1 łyżka kaparów,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
sok z ½ cytryny,
½ szklanki oliwy extra vergine
Szczypiorek, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami salsy. Wstawiamy do lodówki. Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą blendera i przekładamy do rondelka. Wciąż mieszając, podgrzewamy całość do momentu aż marynata się zredukuje (u mnie to trwało około 30 minut). Obtaczamy w niej oczyszczone i osuszone skrzydełka. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 30 minut na bok. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół, termoobieg) na około 40 minut. Podajemy z ćwiartkami limonki i posypujemy natką pietruszki.
Najnowsze komentarze