JAJKA PO RANCZERSKU – HUEVOS RANCZEROS

Składniki (1-2 osoby): 1 pszenna tortilla,
1 jajko,
75 g wędzonego boczku,
1/3 awokado hass,
5 pomidorków koktajlowych (czekoladowych i daktylowych),
10 plasterków kolorowych słodkich papryk mini,
1 łyżka salsy fresca,
2 łyżki czerwonej fasoli,
1 mała czerwona cebula,
1 garść świeżej kolendry,
2 gałązki szczypiorku,
2 łyżki oliwy,
1 szczypta kminu rzymskiego,
sól morska, świeży pieprz

Salsa fresca – Pico de Gallo: 2 duże pomidory,
5 plasterków marynowanej papryczki jalapeno,
1 mała szalotka,
1 ząbek czosnku,
sok z 1 limonki,
½ pęczka kolendry,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki salsy drobno siekamy i łączymy ze sobą. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na suchej patelni i zdejmujemy. Do rondelka wlewamy oliwę i smażymy w nim pokrojoną w kostkę cebulę a po chwili czerwoną fasole. Pod koniec smażenia rozgniatamy fasolę widelcem i dodajemy sól, pieprz, kmin rzymski. Na patelni na oliwie smażymy jajko sadzone, doprawiamy. Tortillę za pomocą pędzelka smarujemy oliwą i podgrzewamy w piekarniku. Na środek kładziemy usmażone jajko, boczek a wokół wszystkie warzywa (pokrojone jak na zdjęciu) oraz salsę. Obsypujemy świeżą kolendrą, posiekanym szczypiorkiem i świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *