PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

Składniki (2 osoby): 10 zielonych szparagów,
3 pomidorki koktajlowe,
2 plastry sera koziego,
kilka szczytów świeżego oregano,
świeży pieprz

Masa na placki: ½ kg ziemniaków,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 łyżka mąki,
olej do smażenia,
sól morska

Obrane ziemniaki i czosnek ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, cebulę na grubych. Odstawiamy na chwile na bok a następnie odciskamy sok. Doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nich szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek, pomidorki przekrojone w pół oraz pokruszony kozi ser. Oprószamy świeżym pieprzem. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni (góra dół). Po wyjęciu dekorujemy świeżym oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *