Składniki (1 osoba): 1 goleń wołowa z kością (400 g),
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
oliwa do smażenia,
1,5 łyżki masła,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki świeżego tymianku,
sól morska, świeży pieprz
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
oliwa do smażenia,
1,5 łyżki masła,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki świeżego tymianku,
sól morska, świeży pieprz
Buraczki: 500 g buraków,
1 łyżeczka chrzanu,
natka pietruszki do posypania,
sól morska, świeży pieprz
Mięso oczyszczamy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy z dwóch stron na oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy tymianek oraz czerwone wino. Dusimy na małym ogniu pod przykrywką około 2,5 godziny a na koniec dodajemy masło. Gdy się rozpuści i sos delikatnie zagęści gotujemy jeszcze 5 minut. W tym czasie przygotowujemy buraczki. Ścieramy je na tarce na najmniejszych oczkach, wkładamy do garnka razem z chrzanem i doprawiamy do smaku. Wraz z mięsem gorące wykładamy na talerz. Posypujemy natką pietruszki i świeżym tymiankiem.
Najnowsze komentarze