CEVICHE Z DORSZA ZE SZPARAGAMI

Składniki (2-3 osoby): 200 g polędwicy z dorsza czarnego,
4 zielone szparagi,
100 g zielonego ogórka,
½ średniej szalotki,
½ małej czerwonej cebuli,
1/3 czerwonej i 1/3 zielonej papryczki chili,
5 gałązek szczypiorku,
1 pęczek kolendry,
skórka otarta z 1 cytryny,
skórka otarta z 1 limonki,
sok z 1 cytryny,
sok z 2 limonek,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki oliwy extra vergine,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka białego sezamu,
½ łyżki czarnego sezamu,
sól morska, świeży pieprz

Dorsza kroimy w kostkę, doprawiamy sola i pieprzem i na 15 minut zanurzamy w soku z cytryny i limonek. Wkładamy do lodówki. Od szparagów odłamujemy stwardniałe końce i kroimy w krążki. Ogórka pozbawiamy pestek i kroimy w drobna kostkę. Dokładnie w ten sam sposób kroimy szalotkę, cebulę, szczypiorek, chili. Rybę wyjmujemy z lodówki. Dodajemy warzywa, listki kolendry, skórkę z cytrusów i 2 rodzaje sezamu. Wlewamy również oliwę, olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *