CHŁODNIK LITEWSKI Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM

Składniki (8 porcji): 1 pęczek botwinki,
1 ugotowany burak,
400 g rzodkiewek (2 pęczki),
200 g ogórków małosolnych,
220 g zielonego ogórka,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek koperku,
2 ząbki czosnku,
500 ml bulionu warzywnego,
400 ml kremowego jogurtu naturalnego,
1 litr kefiru,
8 jajek,
sól morska, świeży pieprz

Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Liście również drobno kroimy. Do dużego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy pokrojona botwinkę i gotujemy przez 15 minut. Następnie chłodzimy. Wszystkie warzywa drobno kroimy, szczypiorek i koperek siekamy. Buraka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dokładamy do garnka. Mieszamy z jogurtem naturalnym, kefirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy na noc do lodówki. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *