TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (1 osoba): 200 g polędwicy wołowej,
6 sztuk suszonych pomidorów,
4 podgrzybki marynowane,
1 łyżeczka kaparów,
½ średniej szalotki,
1/3 małej czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 gałązka koperku,
1 żółtko,
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
3 krople zagęszczonego sosu sojowego,
1 łyżeczka musztardy,
2 szczypty płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy olej z suszonych pomidorów, sos sojowy, żółtko, po 1/2 pokrojonej w piórka szalotki, posiekanej czerwonej cebuli i ząbek czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Przekładamy na talerz. Podgrzybki kroimy w paski. Suszone pomidory również mielimy w maszynce i wraz z pozostałymi dodatkami układamy wokół mięsa. Całość dekorujemy świeżym koperkiem, sosem sojowym i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *