KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Składniki (3 osoby): 600 g zielonych szparagów + 2 główki do dekoracji,
1 duża biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek świeżej bazylii + 9 szczytów do dekoracji,
6 plasterków surowego boczku wędzonego,
1 l pikantnego rosołu warzywnego,
2 łyżki oliwy,
sól morska, świeży pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie do momentu aż się zeszklą. Dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, kroimy w mniejsze części i dokładamy do bulionu. Gotujemy przez 15 minut. W tym czasie na suchej patelni podsmażamy plasterki boczku. Gdy tłuszcz się wytopi przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął jego nadmiar. Na tłuszczu z boczku podsmażamy przekrojone wzdłuż główki szparagów pozostawionych do dekoracji. Całość w garnku miksujemy na jednolity krem wraz z listkami bazylii. Doprawiamy do smaku. Przelewamy na talerze, dekorujemy plastrami boczku, szparagami i listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *