Składniki (2 osoby): 14 muszli makaronowych,
120 g kiełbasy chorizo,
400 ml pomidorów krojonych z puszki,
50 g sera halloumi z bazylią,
10 czarnych oliwek,
½ dużej szalotki,
½ średniej czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 łyżka oliwy,
4 szczyty świeżej bazylii,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżeczka przyprawy Sicilian,
1/3 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Kiełbasę chorizo oraz ser halloumi ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. W połowie smażenia dodajemy startą kiełbasę chorizo. Gdy wytopi się z niej tłuszcz wlewamy pomidory z puszki, pokrojone w plasterki oliwki, czosnek i przyprawy. Cały czas mieszając, trzymamy na patelni aż sos zgęstnieje. Studzimy. Połowę sera dodajemy do chłodnego sosu i farszem wypełniamy muszle. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Pieczemy w 190 stopniach C (góra, dół) przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze