MINI BURGERY WOŁOWE Z BOCZKIEM, SEREM HALLOUMI I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

Składniki (10 sztuk): 150 g boczku parzonego w plastrach,
150 g sera halloumi z bazylią,
100 g rukoli,
4 ogórki konserwowe,
10 łyżeczek majonezu,
10 łyżeczek ketchupu

Bułki maślane: 110 g maki pszennej,
5 g świeżych drożdży,
50 ml mleka 1,5%,
10 g masła,
1 jajko,
1 żółtko,
biały i czarny sezam do dekoracji,
1/2 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Kotlety wołowe: 400 g mięsa wołowego (rostbef),
1 biała cebula,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
1 żółtko,
sól morska, świeży pieprz

Karmelizowana cebula: 2 czerwone cebule,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól morska, świeży pieprz

Vinaigrette: sok z 1 cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżki octu z polskich jabłek,
1 łyżki zimnej wody,
1 łyżka musztardy,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii,
1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
1 szczypta soli, świeży pieprz

Drożdże kruszymy w misce i zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodajemy 1 łyżkę przesianej mąki, cukier, sól i mieszamy za pomocą rózgi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na 10 minut aż rozczyn urośnie. Następnie przelewamy go do miski z mąką i łączymy z ciepłym mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (zrobiłam to za pomocą miksera z grubą pofalowaną końcówką). Ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut do wyrośnięcia. Blat obsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy kulki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc między nimi spore odstępy i lekko spłaszczamy. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy 2 rodzajami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) na około 12 minut lub do momentu, kiedy uzyskają złoty kolor. Wszystkie składniki sosu vinaigrette łączymy ze sobą w słoiku, wstrząsamy i wkładamy do lodówki. Białą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów. Zeszkloną mielimy w maszynce wraz z mięsem. Następnie dodajemy sos sojowy, żółtko i doprawiamy. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Kładziemy je na rozgrzaną płytę grillową i smażymy do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Grillujemy również przekrojone w pół bułki, plastry sera halloumi, plastry parzonego boczku. Cebulę czerwoną kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kiedy całkowicie się rozpuści dolewamy ocet balsamiczny, czekamy aż płyn odparuje i doprawiamy do smaku. Składamy burgery. Bułki smarujemy majonezem, kładziemy rukolę obtoczoną w sosie, zgrillowane mięso, ser, boczek, karmelizowaną cebulę, plasterki ogórka w dowolnej kolejności. Przykrywamy górą bułki posmarowaną ketchupem i spinamy patykiem do szaszłyków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *