PULPO A LLA GALLEGA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Składniki (3 osoby): 3 ziemniaki (300 g),
3 macki ugotowanej ośmiornicy (200 g),
2 czerwone papryki,
5 ząbków czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
3 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
sól morska, świeży pieprz

Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, kroimy na 4 części. Wkładamy wraz z czosnkiem w łupinach do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra, dół) na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiowa na kwadrans i obieramy. Następnie paprykę i czosnek blendujemy na gładką masę z solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W zależności czy danie chcemy podać na ciepło czy zimno, podgrzewamy składniki lub nie. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na sosie z pieczonej papryki. Na wierzch kładziemy macki ośmiornicy. Skrapiamy oliwą, posypujemy papryką w proszku i posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *