PSTRĄG Z GRILLA Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Składniki (1 osoba): 1 pstrąg tęczowy (350 g),
2 plasterki cytryny,
2 ćwiartki limonki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mieszanki przypraw,
sól morska, świeży pieprz

Masło czosnkowe: 200 g masła,
1 pęczek natki pietruszki,
5 ząbków czosnku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
sól morska, świeży pieprz

Sucha mieszanka przypraw: 15 g czosnku marynowanego w płatkach,
10 g suszonej szalotki,
3 g szafranu w płatkach,
5 g suszonego tymianku,
6 g kurkumy,
6 g imbiru,
20 g soli ziołowej,
10 g pieprzu cytrynowego,
3 g pieprzu cayenne

Wszystkie składniki suchej marynaty łączymy ze sobą w słoiczku. Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy. Wkładamy do lodówki. Oczyszczonego i osuszonego pstrąga nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Do środka wkładamy posiekane ząbki czosnku, plastry cytryny i gałązki koperku. Rybę wkładamy do rusztu i kładziemy na średnio rozgrzanego grilla na około 10 minut. W połowie czasu przekładamy na drugą stronę. Zdejmujemy, gdy nabierze złotego koloru a skórka będzie chrupiąca. Podajemy z masłem czosnkowym i skrapiamy sokiem z limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *