Składniki (4 osoby): 500 g polędwicy z dorsza,
2 duże pory,
½ pęczka koperku,
sok z ½ limonki + 4 ćwiartki do podania,
2 łyżki oliwy extra vergine,
25 g masła,
sól morska, świeży pieprz
Sos maślano-cytrynowy: 1 średnia biała cebula,
sok z 1,5 cytryny,
70 g masła,
½ łyżeczki kurkumy w proszku,
½ łyżeczki płatków szafranu,
sól morska, świeży pieprz
Dorsza oczyszczamy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1 centymetra. Mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Pora kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Pod koniec doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, za pomocą blendera łączymy z pozostałymi składnikami na gładki sos. Rybę smażymy na oliwie po minucie z każdej strony. Podajemy z porem, podgrzanym sosem i ćwiartkami limonki.
Najnowsze komentarze