Składniki (4 słoiki po 330 g): 500 g słoniny,
250 g karkówki wieprzowej,
3 duże białe cebule,
1 główka czosnku,
8 g majeranku,
sól morska, świeży pieprz
pieczywo,
ogórki kiszone
Słoninę mielimy w maszynce. Karkówkę również mielimy z tym, że dwukrotnie. Zmieloną słoninę zagotowujemy. Gdy się rozpuści dodajemy zmielone mięso. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod pokrywką około 1,5-2 godzin. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebule i gotujemy w ten sam sposób do momentu aż nabiorą złotego koloru, co chwilę mieszając. Gdy większość tłuszczu się wytopi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, studzimy, przelewamy do słoików, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Podajemy z dowolnym pieczywem oraz ogórkami kiszonymi.
Najnowsze komentarze