SAŁATKA RYŻOWA Z SURIMI

Składniki (6 osób): 200 g czerwonego ryżu,
1 opakowanie paluszków krabowych (250 g),
1 puszka kukurydzy (285 g),
1 ogórek zielony (310 g),
sól morska

Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu,
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 pęczek posiekanego koperku,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną i odcedzamy. Paluszki krabowe rozmrażamy i kroimy w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę z tym, że wcześniej wykrawamy z niego miąższ. Wszystkie te składniki łączymy z odcedzoną kukurydzą i schłodzonym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *