ZAPIEKANKA RYBACKA

Składniki (4-6 osób, foremka o wymiarach 15 x 25 cm): 320 g filetów z łososia pacyficznego,
320 g filetów z mintaja,
500 g bobu,
500 g pieczarek,
1 kg ziemniaków,
1 pęczek koperku,
200 g śmietany kremówki 30%,
4 łyżki oleju,
masło do posmarowania formy,
1 łyżka mieszanki przypraw do ryby,
sól morska, świeży pieprz

Sucha mieszanka przypraw: 15 g czosnku marynowanego w płatkach,
10 g suszonej szalotki,
3 g szafranu w płatkach,
5 g suszonego tymianku,
6 g kurkumy,
6 g imbiru,
20 g soli ziołowej,
10 g pieprzu cytrynowego,
3 g pieprzu cayenne

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie miksujemy ze śmietaną na gładką masę i doprawiamy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, smażymy na rozgrzanym oleju, a gdy puszczą wodę solimy. Bób również gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Łososia oczyszczamy ze skóry, ryby myjemy, osuszamy i kroimy w 2-centymetrowe paski. Obtaczamy w mieszance przypraw. Ryby, bób, pieczarki i posiekany koperek mieszamy w misce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niej farsz zapiekanki. Ziemniaki przeciskamy przez rękaw cukierniczy tworząc równomierny wzorek, pokrywając w całości pozostałe składniki zapiekanki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na około 20 minut lub do momentu aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *