CIASTO DYNIOWO-CZEKOLADOWE

Składniki (masa na tortownicę o średnicy 26 cm): masło do posmarowania formy,
cukier puder, cynamon i gwiazdki anyżu do dekoracji

Warstwa dyniowa: 800 g upieczonych kawałków dyni,
200 g jogurtu greckiego,
350 g przesianej mąki pszennej,
300 g cukru,
3 jajka,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kardamonu,
1 łyżka proszku do pieczenia

Warstwa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
200 g cukru,
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2 szczypty soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i wraz z bokami smarujemy masłem. Wszystkie składniki warstwy dyniowej łączymy za pomocą blendera. Wylewamy na dno formy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy rózgą. Masą wypełniamy formę. Lekko mieszamy patyczkiem, łącząc ze sobą nieznacznie 2 warstwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 35 minut. Po wyjęciu odkładamy w miejsce w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kroimy na kawałki, posypujemy przez sitko cukrem pudrem i cynamonem. Dekorujemy gwiazdkami anyżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *