Składniki (2 blachy o średnicy 17 cm lub 1 duża):
Masa: 500 g serka mascarpone,
200 ml śmietanki 30%,
500 g twarogu sernikowego,
1 szklanka + ¾ cukru,
4 żółtka,
1 jajko,
2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 3 łyżki wrzącej wody
Spód: 150 g podłużnych biszkoptów,
6 łyżeczek kawy z ekspresu,
7 łyżeczek syropu do kawy o smaku słony karmel
Dekoracja: różnego rodzaju cukrowe ozdoby
Biszkopty namaczamy w ciepłej kawie z syropem aż namiękną i delikatnie odkładamy na spód blachy, wypełniając całość. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut aż namoknie. Po tym czasie dolewamy drugie tyle wrzącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy do temperatury pokojowej. Żółtka i jajko ubijamy z ¾ szklanki cukru na puszystą masę. W drugim naczyniu łączymy mascarpone, śmietankę, pozostałą ilość cukru i na końcu ser twarogowy. Na końcu dodajemy ubite jajka i powoli dolewamy żelatynę. Gdy wszystko się połączy wylewamy na biszkopty i wkładamy na noc do lodówki. Dekorujemy kolorowymi ozdobami cukrowymi.
Najnowsze komentarze