Składniki (4 osoby): 4 świeże dorady,
sok z 1 cytryny + 4 ćwiartki,
1 pęczek natki pietruszki,
4 ząbki czosnku,
sól morska, świeży pieprz
Kapusta: 1 kg kapusty kiszonej,
40 g suszonych borowików w paskach,
3 szalotki,
2 białe cebule,
¾ główki czosnku,
1 garść mieszanki chińskiej,
1 szklanka wody,
4 łyżki oliwy,
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
10 ziarenek pieprzu,
sól morska
Suszone grzyby namaczamy w misce przez całą noc. Dorady oczyszczamy, nacinamy i osuszamy. Nacieramy z zewnątrz oraz w środku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po kilka gałązek natki pietruszki. Odstawiamy na bok. W garnku na oliwie podsmażamy pokrojone w piórka szalotki, pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dokładamy pokrojoną kapustę, sól, pieprz, sos sojowy, cukier i namoczone grzyby. Po około 10 minutach smażenia dolewamy wodę. Całość dusimy około 1,5 h do miękkości od czasu do czasu mieszając. Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 20 minut. Podajemy na kapuście z ćwiartkami cytryny.
Najnowsze komentarze