CIABATTA Z PASTĄ Z WĘDZONEGO PSTRĄGA, PIECZONĄ PAPRYKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (2 osoby): 1 żytnia ciabatta,
125 g wędzonego tęczowego pstrąga,
1 czerwona papryka,
8 suszonych pomidorów z ziołami i pestkami dyni + 3 łyżki zalewy,
½ awokado,
2 ząbki czosnku,
5 czarnych oliwek,
1 garść sałaty „reniferek”,
1 garść roszponki,
1 gałązka natki pietruszki,
15 listków bazylii + szczyty do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, kroimy na 4 części. Wkładamy wraz z czosnkiem w łupinach do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiowa na kwadrans i obieramy. Pstrąga, suszone pomidory z zalewą, pieczoną paprykę, czosnek, listki bazylii, sól oraz pieprz łączymy za pomocą blendera. Podgrzaną w piekarniku ciabattę kroimy po skosie, na kromkach układamy mix sałat i grubą warstwę pasty. Dekorujemy kawałkami pstrąga, plasterkami awokado, plasterkami czarnych oliwek, pestkami dyni, natką pietruszki, listkami bazylii. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *