TATAR ZE ŚLEDZIA Z JAJKIEM I KORNISZONAMI

Składniki (2 osoby): 3 filety śledziowe,
2 jajka ugotowane na twardo,
10 korniszonów z chili,
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem,
1 łyżka majonezu,
½ łyżeczki curry,
sok z ¼ cytryny,
kiełki słonecznika do dekoracji,
2 papryczki chili do dekoracji,
świeży pieprz cytrynowy

Majonez łączymy z curry i sokiem z cytryny. Filety śledziowe moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kostkę. Jajka ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Korniszony, cebulkę dymkę oraz szczypiorek również drobno kroimy. Wszystko dokładnie mieszamy z sosem i doprawiamy świeżym pieprzem. Używając kokilki jako foremki nakładamy tatar na talerz. Dekorujemy kiełkami słonecznika, papryczką oraz curry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *