Składniki (10 sztuk): 1200 g młodych ziemniaków,
4 białe cebule (300 g),
1 główka czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
sól morska, świeży pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków i przekładamy do miski. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju do momentu aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki mieszamy z podsmażonymi dodatkami, posiekaną natką pietruszki, jajkami, solą oraz pieprzem. Formujemy kotlety które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z 2 stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Oprószamy gruboziarnistą solą. Podajemy oddzielnie lub jako dodatek do dań głównych.
Najnowsze komentarze