Składniki (4 osoby): 500 g ugotowanego bobu + kilka sztuk do dekoracji,
300 g ziemniaków,
2 białe cebule,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
3 łyżki oliwy,
4 łyżki śmietanki kremówki 30%,
kilka listków pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Dodatkowo: 4 krewetki Black Tiger,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczone krewetki doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z oliwą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na bok. W garnku na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zaszklą dodajemy pokrojonego ziemniaka oraz obrany bób. Wszystko smażymy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Krewetki smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Gorący krem przelewamy na talerze, dodajemy krewetki, bób, śmietanę i natkę pietruszki. Oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze