CIASTO FRANCUSKIE Z OWOCAMI

Składniki (8 rożków): 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
1 jajko,
cukier puder do posypania,
listki mięty marokańskiej

Owoce: śliwki, maliny, borówki amerykańskie, białe i czerwone porzeczki, agrest

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie tniemy na 8 kawałków. Owoce myjemy, osuszamy i w dowolnych ilościach nakładamy na środek każdego fragmentu ciasta. Zawijamy w dowolne kształty. Za pomocą widelca zagniatamy rogi, aby owoce nie wypadały. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) na około 15 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy przez sitko cukrem pudrem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *