Składniki (3 osoby): 1 łosoś pacyficzny (700 g),
1 brokuł (500 g),
1 bakłażan (200 g),
1 cukinia (200 g),
200 g młodych marchewek,
1 garść pomidorków koktajlowych,
1 główka czosnku,
1 czerwona cebula,
1 cytryna,
6 łyżek oliwy extra vergine,
3 gałązki rozmarynu,
1 pęczek werbeny cytrynowej,
1 pęczek koperku (30 g),
1 pęczek natki pietruszki (30 g),
1 łyżka przyprawy „Seafood”,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy przyprawami i przeciśniętą przez praskę połową czosnku. Do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i listki werbeny. Odstawiamy na bok. Bakłażana kroimy w plastry i solimy. Odkładamy na 30 minut, aby puścił wodę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy różyczki brokułu, bakłażana, pokrojoną cukinię, obgotowaną w osolonej wodzie marchewkę, pomidorki koktajlowe, połówkę główki czosnku, cebulę pokrojoną w krążki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 30 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i całość pieczemy przez kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem. Podajemy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Dokładamy ćwiartki cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem.
Najnowsze komentarze