KLUSKI ŚLĄSKIE Z OKRASĄ Z WĘDZONEGO BOCZKU

Składniki (3 osoby, 24 sztuki): ½ kg ziemniaków,
1 żółtko,
½ łyżki mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
sól morska

Okrasa: 150 g wędzonego boczku,
1,5 białej cebuli,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy żółtko, przesiane mąki, doprawiamy do smaku solą. Zagniatamy ciasto i formujemy kuleczki wielkości 3 cm. W każdej robimy wgłębienie. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną. Wcześniej przygotowujemy okrasę. Boczek kroimy w paski, cebulkę w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek, a gdy się zeszkli dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Gorącą okrasą polewamy odcedzone kluski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *