KLUSKI ŚLĄSKIE Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (3 osoby, 24 sztuki): ½ kg ziemniaków,
1 żółtko,
½ łyżki mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
sól morska

Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek brązowych mini,
½ białej cebuli,
2 ząbki czosnku,
1,5 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
100 g śmietanki kremowej 30%,
½ pęczka koperku,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy żółtko, przesiane mąki, doprawiamy do smaku solą. Zagniatamy ciasto i formujemy kuleczki wielkości 3 cm. W każdej robimy wgłębienie. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną. Wcześniej przygotowujemy sos. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy w pół. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na maśle z oliwą podsmażamy cebulę i czosnek, w połowie smażenia dodajemy pieczarki. Gdy cebula się zeszkli a pieczarki puszczą wodę doprawiamy i wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i jeśli jest taka potrzeba również doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy całość i gorącym sosem polewamy odcedzone kluski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *