Składniki (5 osób): 650 g białej dyni,
450 g ziemniaków,
1 biała cebula,
5 cm świeżego imbiru,
750 ml pikantnego bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 5 plasterków wędzonego boczku,
oliwa truflowa,
śmietana 30%,
listki świeżego tymianku i tymianku cytrynowego,
świeży pieprz
Dynię przekrawamy w pół, wydrążamy pestki i oczyszczamy z włókien (nie obieramy). Myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, imbir i cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy około 5 minut, w międzyczasie doprawiamy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką do miękkości warzyw. Delikatnie chłodzimy i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gorącą wlewamy na talerze. Podajemy z usmażonym na suchej patelni boczkiem, śmietaną, oliwą truflową, świeżym tymiankiem oraz pieprzem.
Najnowsze komentarze