KURCZAK MUSZTARDOWO-MIODOWY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I WARZYWAMI

Składniki (4 osoby): 1 kurczak gospodarski (1450 g),
1 kg ziemniaków,
1 kalafior romanesco (500 g),
2 brokuły (1 kg),
1 biała cebula,
1 limonka,
2 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka świeżego pieprzu,
½ łyżeczki płatków chili

Marynata do kurczaka: 3 łyżki musztardy rosyjskiej (180 g),
1,5 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy extra vergine,

Marynata do warzyw: 10 łyżek oliwy extra vergine,
1,5 łyżki słodkiej papryki,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Kurczaka oczyszczamy, osuszamy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu i chili (również w środku). Do środka wkładamy ćwiartki cebuli i limonki. Związujemy nogi sznurkiem. W misce łączymy składniki marynaty do kurczaka i dokładnie smarujemy go z każdej strony. Odstawiamy na bok na godzinę. W tym czasie w osolonej wodzie obgotowujemy warzywa z dodatkiem cukru a w drugim garnku ziemniaki (około 10 minut). Mięso, odcedzone ziemniaki i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa smarujemy marynatą za pomocą pędzelka. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego oraz piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół, termoobieg) i pieczemy przez około 1 godzinę i 40 minut co jakiś czas polewając powstałym sosem. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *